Rusten baggund

At male en bund med spændende farver, struktur og forskelige former, lyder ret enkelt, men i virkeligheden kan det være lidt besværligt. Ofte melder der sig hurtigt en række spørgsmål: Hvilke farver, hvad for en struktur og hvordan skal formerne være???

På efterårets kurser, har vi ladet os inspirerer af rust, og har blandt andet brugt foto fra bunden af det gode skib Fregatten Jylland som udgangspunkt, når vi skulle lærer om hvordan, der kunne bruges forskellige teknikker, både i akvarel og akryl. 

 

I akvarel arbejdede vi meget vådt i vådt og brugte blandt andet forskellige sprøjteteknikker og salt. Når akvarellen var tør, blev der malet motiv på baggrundene. På akvarellerne med vaser, er der malet på baggrunden for at få vaserne frem, men på fiskeakvarellen, er motivet/fisken malet på baggrunden. Det kan males med flere metoder oven på en baggrund:

1. Fremkaldelses metoden: Der males “let” oven på baggrunden, for at få et motiv frem.

2. Motiv metoden: Der males et motiv oven på baggrunden, men baggrunden skal bruges i motivet.

3. Fantasi metoden: Motivet findes i den malede baggrund og man “sniger” sig ind på motivet. Se eksempel.

Nedenstående akvarel viser hvordan baggrunden er blevet brugt med “fantasi metoden” til at “fremkalde” blomster på en baggrund, hvor saltet nærmest har malet blomsterne.

På akryl malerierne, blev der blandt andet brugt tryk-teknikker, indlægning af guld og sprøjtteknik. Disse malerier er ikke alle færdige endnu, men processen er begyndt.

Det er en rigtig god læringsprocess, at arbejde med inspiration efter rustfoto. Det giver frihed til at afprøve og lege med forskellige male teknikker, uden at være låst af at et motiv.

Akvarel og akryl malekurser i Middelfart /Fredericia/Odense