HIP HIP HURRA FOR SKAGEN

En dejlig solbeskinnet Søndag i Juni 2023, mødtes nogle skønne maleglade mennesker i en hyggelig have midt i Skagen by. Jeg havde lejet et skagensgult hus, som vi kunne bruge som udgangspunkt på akvarelkurset i Skagen.

Fra venstre Ninna, Mona, Ingrid, Ida, Bodil, Carol, Lise, Dorthe, Ole, Jonna og Annie ( Inge-Lise, Jonna og Flemming gemmer sig uden for billedet. ) Alle er glade, de er endnu ikke blevet præsenteret for ugens mange opgaver på akvarelkurset.

For at få den rette Skagens stemning, havde jeg medbragt (næsten) alle mine stråhatte, og de passede sådan cirka helt perfekt.

Her er Flemming dog med sin egen medbragte hat og Jonna i baggrunden, Ingelise er også dukket op, hun ser virkelig glad ud i sin rødlige stribet bluse.

I Skagensmalernes fodspor

Efter en spændende rundvisning på Skagens museum, havde vi mulighed for, selv at gå på opdagelse blandt de gamle malerier. Det er fascinerende, at se de mange berømte malerier og de passer virkelig godt på alle værdierne i museet. Vi skulle mindst være 40 cm fra malerierne, hvis vi ville undgå påtale fra de allestedsværende kustoder og det kan jo være svært at overholde, når vi livligt diskuterede billedernes maleteknikker. Heldigvis var der mere fredeligt i museumshaven, hvor flere slog sig ned, for at male smukke valmuer, parasoller og huse.

Akvarellerne der bliver vist i dette indlæg, er et tilfældigt udsnit, af de mange akvareller der blev arbejdet med i ugens løb.

På fint besøg ved Anne og Mikael

Når efternavnet er Ancher, bliver det vist ikke meget finere.

Anchers havde et hyggeligt hjem, alt er renoveret så det ser brugt og beboeligt ud. Det virker som om beboerne kan komme ind af døren, lige om et øjeblik og hilse på. Det gamle udendørs das, blev gengivet på flere akvareller, det var nok dejligt at sidde i skyggen, af det store smukke røde hus.

Solnedgang i Gammel Skagen og en aften ved stranden

De fleste kursister boede på hotel Strandly, som ligger et stenkast fra havet, ( hotellet ligger centralt for alt i Skagen ) så der var ikke langt, da vi skulle male “aftenstemnings striber” ved havet.

Vel ankommet på den udvalgte plet ved vippefyret, og efter en kort instruktion, gik alle igang med aftenens opgave: “stemnings striber.”

Men det varede ikke længe, før vi fik mange uvelkomne besøgende. Vi blev fuldstændig overfaldet af virkelig mange og meget sultne store myg. Desuden kom havgusen snigende og lagde sig på akvarellerne, som efter Flemmings mening nærmest aldrig tørrede ordentligt igen. Det lykkedes dog at få flere skønne akvarelstriber:

Gendigtning af et Skagens maleri

En af ugens opgaver var oplagt, nemlig at male/tegne en parafrase over et Skagens maleri. Noget jeg havde glædet mig meget til. Jeg kan varmt anbefale at gendigte en andens billede, det er spændende at dykke ned i et kunstværk, og efterfølgende finde ud af, hvordan du kan fortolke det, på din helt egen personlige måde.

En vej i Skagen

Vi lod os inspirere af Anna Anchers maleri af en vej, og ugens gennemgående opgave, var at finde og male en “vej”, meget gerne med et S komposition. Der er mange fine veje i Skagen by, og desuden er der ikke mange byer i Danmark der kan prale af, at have jernbaneskinner liggende dekorativt lige igennem en smuk by

De røde Pakhuse, det grå fyr, de gule huse

Vi var rundt i det meste af Skagen og male, især det grå fyr og de røde pakhuse var oplagte motiver, men også Hotel Strandly blev foreviget:

Besøg ved Drachman og på Brøndums

Da vi besøgte Drachmanns hus, mødte vi en meget vidende og venlig kustode, der gerne ville fortælle gode historier om Drachmann og huset. Der ville vi gerne bo, et dejligt lyst atelier, central varme og smukt porcelæn, der var ikke noget at sige til, at kvinderne var vilde med ham.

Kaffe og kage på Brøndums var et must, og størrelsen på lagkagen og kringlestykkerne var gigantiske.

Traditionen tro sluttede vi af med en hyggelig fernisering

Egentlig havde jeg dækket op i haven, men der var så mange myg, at vi måtte blive indendørs. Akvarellerne blev hængt til tørre, så mon ikke Flemmings havgus-våde akvareller, alligevel nåede at tørre inden hjemturen.

Jeg drømte om skønt vej og dejlige oplevelser i Skagen

Og det lykkedes, tusind tak til kursisterne, for skønne akvareller, godt humør og åbenhed overfor skøre indfald. Tak til hotel Strandly for god service, tak til Ole for fløjtespil og ikke mindst tak til min mand der tog en laaaaaang togtur til Skagen, for at hente sin trætte kone.

Garden of Lemons, Spanien kurset 2022 ( igen i April 2024 )

FOF 2023 tegne/male kurser starter i September