Hvad er et flade maleri/tegning?

En flade er en form der ikke gengiver stoflighed, d.v.s. ikke viser hvad formen består af, ikke viser dybde og ikke har nogen konturkant. Et flade maleri/tegning gengiver altså kun formen med en farve/gråtone.

Dette foto som mange af mine FOF kursister har malet/tegnet, er oplagt til flader, da det næsten allerede gengiver ensfarvede flader som ligger bag hinanden. d.v.s. når du maler/tegner skal stenene og fordybningerne i klitterne ikke gengives, men kun formen og farvetonen.

Måske er det ikke altid nemt at forstå hvad det betyder det med fladerne.

På denne enkle akvarel, er der en anelse konturstreg, og lidt stoflighed på den første klit, men ellers er den “bygget” som et flademaleri. Fladerne er malet oven på hinanden, med den lyse baggrund under det hele, og den bagerste klits farve under alle de foranliggende klitter og så fremdeles.

Disse akvareller/ tegninger som kursisterne har lavet er rigtig fine, men ikke flademalerier/tegninger

Hvorfor i alverden er det godt at øve flademalerier/tegninger?

Hvis vi betragter alt som en flade eller form, uden dybde eller stoflighed, vil et motiv opfattes mere enkelt, og være nemmere at gengive… lige som at tage en dag af gangen, istedet for at tænke flere måneder frem. ( mega godt i denne tid )

Båring tegnet i flader:

Dette foto fra Båring har nogle fine former, som jeg har “oversat” til en fladetegning. Motivet har mange detaljer, men de kan forenkles ved at arbejde i flader.

Først er de store linier/former tegnet tyndt op og derefter lægges toner/farver på de bagerste flader. Jeg har tegnet med en 7B, men prøv hvilken blyant der passer dit temperament.

Jeg ønsker ingen konturkant og arbejder derfor mine skravering ud til kanten af mine flader, og jeg har også brugt en tegnestub til at gøre mine flader mere ens, så skraveringerne ikke ses ret meget.


Her er alle flader på plads, farverne/gråtonerne og fladernes former giver dybde i tegningen, og sådan ville det også være i et maleri.

Det er vigtigt at du gengiver fladernes former rimelig korrekt, så et motiv fra Båring på Fyn ikke kommer til at ligne de blå bjerge i Bulgarien.

Her ser du samme fremgangsmåde med akvarel og de farver som jeg har lyst til. Nedenunder ser du samme motiv malet i enkle farver.

Find dit eget motiv, eller brug et af mine foto og prøv at arbejde med flader, det er sjovere og lidt sværere end det ser ud til.

For mig var det en udfordring at tegne/male fladerne helt enkelt, jeg arbejder godt nok altid i flader, men jeg plejer at være meget mere dramatisk i mit udtryk.

Jeg tegner også en mere gennembearbejdet udgave, den ser du næste gang du får mail. Vi skal også arbejde med former og farver i et ansigt.

God fornøjelse med fladerne og send mig gerne et foto af dine tegninger/malerier.

Kh Lotte

SELVstudieSERVICE til dig fra cniemann.dk indtil vi mødes ved FOF Odense-Middelfart-Fredericia

Se fine akvareller fra FOF kursisterne